Kategorier
Uncategorized

Ska vi vinna miljökampen?

Ska Sverige lyckas bli ett föregångsland när det kommer till miljömedvetenhet? Ja, varför inte? En av de mest kända miljöaktivisten är väl ändå Greta Thunberg , eller hur? Hon blev ju internationellt känd när hon började sitta utanför riksdagen i augusti 2018. Efter några månader fick hon sällskap av andra ungdomar både i och utanför Sverige.

Inget nytt vad Greta sa

Det hon har sagt är ju inget nytt. I alla dessa år, ända sedan 1970-talet när forskarna för första gången upptäckte de stora förändringar som miljöskadorna som bilismen orsakar. Ända sedan 1970-talet har vi vetat om vilka risker som bensin- och oljeanvändandet innebär. Trots det, har vi fortsatt leva som om det inte funnits. Med Greta och andra ungdomar i hennes generation, har vi inte kunnat fortsätta blunda.

Vi måste ställa om

Vårt samhälle måste ställa om. Det är ju inte särskilt revolutionerande att påpeka detta. I Sverige är det som att spränga öppna dörrar, det vill säga. Det är mer eller mindre självklart, eller hur?
Det bör ju ske på flera plan; våra oceaner håller på att svämma över av plast, fiskarna håller på att dö ut just därför. Vildmarken och vilddjuren håller sakta på att dö ut, vi människor tränger ut alla vilda djur och de marker som de behöver.

Allt fler elbilar

En stor förändring som absolut påverkar allt fler svenskar är omställning till elbilar. Allt fler svenskar byter ut sina bensinbilar till elbilar. Denna stora förändring kräver flera saker – bland annat ökar efterfrågan på elbilsladdare. Ska man kunna köra med sin elbil, krävs det ju att man kan ladda elbilen, i stället för att tanka den.
Och det innebär ju att alla kommer att behöva en laddstation i sitt eget hem. Och de som bor i hyreshus eller bostadsrätter kommer att behöva laddstationer i sin BRF. Först när vi ser laddstationer på alla hus i hela Sverige kan vi säga att vi har ställt om vårt samhälle till en mer miljövänlig utveckling.