Kategorier
Uncategorized

När man inte hör mer än oljud

Säsongens träningar har verkligen satt igång och du kanske har fått rutin på träningen. Det börjar vara så pass bra väder utomhus så att man kommer igång med att jogga och cykla utomhus. Förutom det viktiga ljuset som är så viktigt för välmåendet är det dessutom bra mycket bättre och mer syrerik luft ute än inne på gymmet. Har du dessutom bra hörlurar är det skönt att få välja sin egen musik att jogga till, om det inte är så att du gillar fågelsången som numera sätter igång 4 på morgnarna.

Gymmen är stökiga

Att vara inne på gymmet är ganska stökigt. Ljudmässigt alltså. Det är folk som slamrar med sina vikter, träningsmaskiner och allt annat som människor gör när de tränar.
Man kan ju undra varför inte gymmen gör något åt oljudet. De flesta idrottshallar, simhallar och gym är ju byggda i vanlig betong som gör att ljudet färdas bra mycket bättre än till exempel i trähus. Men mig veterligen ser man ju inga gym direkt i byggnader av trä, även om det kanske vore bättre ljudmässigt.

Det går att bygga bort oljudet

Som hantverkare vet jag att det som fastighetsägarna borde göra är att bygga med väggabsorbenter, och akustiktak.
Ett akustiktak kan man bygga, precis som det låter. Man bygger ett undertak antingen med undertaksplattor som antingen byggs som ett ytterligare undertak, eller med undertaksplattor. Det gör att ljudet som färdas som ljudvågor, inte kommer vidare och slutar eka. Dessa undertaksplattor går att bygga i nästan vilket tak som helst. Kan man inte bygga med undertaksplattor kan man även bygga ett extra undertak, så att inte utseendet förstörs. Undertaksplattorna går att få i glasull, stenull, gips eller i träull. Det är mycket effektivt att bygga för att minska oljudet i gym med mycket oljud.