Corona-gym i attefallshus

Nu när coronapandemin rasar i Sverige ser många träningsintresserade sig om efter utrymmen där de kan träna. Vissa bygger källargym, medan andra beger sig till utegymmet. Fler och fler funderar också på vad de ska göra om pandemin blir långvarig, eller om den kommer tillbaka i form av en andra våg. 

Troligen tränar du som läser detta inte på din vanliga crossfit-box just nu. Kanske har du ersatt boxen med löpspåret, eller med det lokala utegymmet. Riktiga entusiaster har också inlett open water-säsongen, och när vädret är vackert går det ju att träna i parken eller i trädgården. 

Men det osäkra läget gör också att många funderar på om de kan gå tillbaka till boxen efter sommaren, eller om smittorisken kommer att vara för hög även då. Var ska man träna då? I vissa fall går det att inreda ett gym i källaren, men om man bor i ett enplanshus då? Det är här attefallshuset kommer in i bilden.

Vad är ett attefallshus?

Ett attefallshus är en komplementbyggnad som får byggas utan bygglov, på en tomt där det redan finns ett bostadshus. Det innebär att en villaägare kan bygga ett hus på 25 kvadratmeter, som kan användas som bastu, förråd, eller gym. Huset får dock inte placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter, om inte berörd granne ger sitt tillstånd för detta. 

Ett attefallshus får vara fyra meter högt, mätt upp till nocken. Det innebär att vissa redskap kanske inte får plats. Ska du använda huset som gym är den bästa lösningen att gjuta en betongplatta. Det minskar risken för sättningar, om du skulle tappa en 48-kilos kettlebell i golvet.

En matnyttig guide till reglerna beträffande attefallshus hittar du här. Du kan även se ett tv-inslag om hur det går till, om man väljer att bygga själv, här. Många väljer också att anlita byggfirmor för jobbet. Det blir inte särskilt dyrt när det handlar om ett gym, som ju inte behöver vatten och avlopp.